En Primeur – #BDX2023

Der forventes en markant nedskæring, især blandt de mere prominente vine, som formentlig vil være omkring 20 til 25 procent ned i forhold til sidste år, og det skyldes ikke kvaliteten af ​​vinene, men den nuværende situation på markedet.

Hvordan er kvaliteten.?

Det er en god årgang. Mange af vinene er komplekse. Der er gode vine på både høje og venstre bred. Der har været udfordrende vejrforhold hele året og har krævet meget af vinbønderne. 2023 har været et år hvor man skulle høste meget præcist for at få den rigtige balance i druerne.

Alkoholprocenten er gennemsnitligere lavere end sidste år feks. ligger Château Margaux på 12,9% – selv de Merlot-dominerede vine på højre bred overstiger knap 14%. Vinene viser en meget dyb, mørk farve, har en behagelig frugtagtig aroma, tanninerne giver en god længde og friskhed, hvilket gør dem livlige.

Mange vine er allerede meget harmoniske og imødekommende. En af fordelene ved klimaforandringerne er, at vine kan drikkes yngre i dag end i tidligere årtier på grund af deres større modenhed. I dag er der ikke tale om at skulle vente ti år på Bordeaux.

Trods den varme sommer er hvidvinene blevet overraskende elegante og har ikke mistet deres liv og friskhed. Takket være en del nedbør i efteråret var de søde vine (sauternes) i stand til at udvikle en meget jævn ædel ”råddenskab”. Sauternes bliver virkelig spændende at følge.